петак, 24. фебруар 2017.

Knjiga: Douglas Valentine - The CIA as Organized Crime: How Illegal Operations Corrupt America and the World

Transnational crime cloaked as national security

Књига Дагласа Валентајна (http://www.douglasvalentine.com/) "ЦИА као организовани криминал: Како незаконите радње упропашћују Америку и цео свет"
у издању claritypress.com.

Као аутора три књиге о операцијама ЦИА-е, Валентајново истраживање о активностима ЦИА-е је почело када му је директор ЦИА-е Вилијам Колби дао слободан приступ да интервјуише ЦИА званичнике који су били укључени у различите аспекте програма Феникс у Јужном Вијетнаму. То је била дозвола због које ће Колби зажалити. ЦИА би је поништила, улажући све напоре да омете објављивање Феникс програма, који је документовао сложен систем надзора становништва, контроле, замки, затварања, мучења и убистава у Вијетнаму. Док је истраживао Феникс, Валентајн је сазнао да је ЦИА дозвољавала да опијум и хероин саобраћају од њених тајних база у Лаосу, до генерала и политичара на њеном платном списку у Јужном Вијетнаму. Његова истрага ове нелегалне активности усмерила се на однос ЦИА-е са савезним агенцијама за лекове којима је Конгрес наложио да зауставе улазак илегалних супстанци у Сједињене Државе. На основу разговора са високим званичницима, Валентајн је написао две наредне књиге,
"Снага вука" (The Strength of the Wolf) и "Снага чопора" (The Strength of the Pack), које показују како је ЦИА инфилтрирала агенције за спровођење савезног закона о дрогама и командовала њиховом извршном управом, обавештајцима и особљем за вањске послове, са циљем да се осигура несметан проток дроге до шверцера и страних званичника у њиховој служби. На крају, делови материјала из његових истраживања ће бити архивирани у Архиви за националну безбедност, Вијетнам центра на Тексас Тек Универзитету, и колеџу Џон Џеј. Ова књига обухвата изводе из горе наведених наслова заједно са накнадним чланцима и транскриптима разговора који се тичу те теме, са циљем да осветле системске димензије нелегалних и екстра-правних активности ЦИА-е. Ови чланци и интервјуи о тероризму и закону о борби против дроге илуструју како су активности ЦИА-е утицале на друштвене и политичке покрете у иностранству и у Сједињеним Америчким Државама. А најчешћа тема је способност ЦИА-е да обмане и пропагандизује америчку јавност уз помоћ непробојног штита службене тајне коју брани влада и прихватљивог порицања. Иако је била под истрагом Црквеног Комитета 1975. године, пракса ЦИА-е се наставља. Валентин прати константну инфилтрацију у поступке који су усмерени према последњем становништву које треба да буде подвргнуто захтевима америчке империје: амерички народ.


Цитат из филма:  ММФ се обично бави предаторским кредитима које даје деспоту којег је на чело државе поставила ЦИА.

Књига се може набавити на Амазону:
https://www.amazon.com/CIA-Organized-Crime-Illegal-Operations/dp/0997287012 

Knjiga

Нема коментара:

Постави коментар