четвртак, 15. децембар 2016.

Drugi pišu: Први лезбијски епископ на свету позива да црква уклони крстове и инсталира простор за молитву муслимана


Autor: Oliver JJ Lane

Бискуп Стокхолмски је предложио да црквe у њеној епархији уклоне све трагове крста и поставе ознаке које показују правац према Меки као помоћ муслиманским верницима.

Eva Brunn, коју је Шведска црква у 2009. г. поставила као првог отворено лезбејског бискупа на свету, и има малог сина (!!!) са својом женом и колегиницом, лезбејском свештеницом по имену Gunilla...
Linden, поднела је предлог да се верници других вера учине више добродошлим.
Црква у питању је Seamen’s mission church на Стокхолмском источном бродоградилишту. Бискуп је тамо одржао састанак ове године (2015) и изазвао свештеника да објасни шта би он урадио када у луку стигне брод чија посада нису хришћани али желе да се помоле.
Називајући муслиманске госте у цркви "анђелима", бискуп је касније на свом званичном блогу објаснила да уклањање хришћанских симбола из цркве и припрема зграде за муслиманске молитве не чини свештеника мање браниоцем вере. Уместо тога, урадити мање од тога учинило би некога "шкртим према људима других вера".
Бискуп инсистира да то више није проблем, пошто сви аеродроми и болнице већ имају молитвене собе за мултиверје, и претварање бродоградилишне цркву само би је довео у брзину. Без обзира, најава је изазвала протесте.
Отац Патрик Петерсон, један од свештеника у њеној епархији и активан у истој парохији као и поморски храм узвратио у свом блогу , жалећи се да не постоји начин да неко изједначи посвећен храм са собом за молитву, уз напомену " Мислио сам да један бискуп може да види разлику".
Називајући речи бискупа "теолошки непромишљеним", упитао је шта треба да се уради са распећима причвршћеним за зидове, и тешким предметима, као што су крстионице.
"Ако гноришемо испразну реторику", Петерсон је написао: "Једини аргумент који је бискуп Ева заиста изнела у прилог њеном мишљењу је 'гостопримство' ... Како одговарити на то? Није нека основа за дискусију, како је један колега приметио. Теолошка, Еклисиолошка, пастирска и радна питања су остала нетакнута ".
Када је Dagen.se контактирао свештеника поморске мисије за коментар он је остао збуњен коментарима епископа.
Као независна мисија храм ради ван епархије, тако да бискуп нема никакав ауторитет над храмом, и та чињеница се огледа у одговору настојника храма који је рекао да су речи владике њена лична ствар.
На питање да ли ће она уклонитие крст из свог храма, Kiki Wetterberg је одговорила: "Немам ништа против да муслимански или хинду морнари долазе овде на молитву. Али верујем да смо хришћанска црква, тако да чемо задржати симболе. Ако посетим џамију ја не тражим да скину своје симболе. То је мој избор да одем тамо ".
Дини се да су врхови Шведске цркве, попут осталих националних цркава широм Европе, потпуно предани мисији разноврсности. Још у фебруару , жупна црква у мултикултурном рају Малмеу прогласила је да ће одржати службу у знак солидарности са локалном муслиманском заједницом у знак протеста против марша покрета против исламизације ПЕГИДА у граду.
Одговорни свештеник је за медије изјавио: "Током протеста, Шведска црква ће одржати службу у којој ћемо изразити задовољство за наш град и наше муслиманске пријатеље.
"Постоји снажна подршка за различите културе у Малмеу и важно је да је црква је ту да то подржи".


Преузето са:

Нема коментара:

Постави коментар